خبر هفته
شماره جديد "حلال نشان برين" شماره دوم و سوم"حلال نشان برين" فصلنامه اجتماعي فرهنگي موسسه بين المللي حلال جهاني منتشر شد.
دریافت اپلیکیشن حلال
آرشیو اخبار
"هفدمین نمایشگاه بین المللی شیرینی و شکلات ایران"
دستوروزیر صنعت به اتاق بازرگانی برای عدم صدور نشان حلال
نوزدهمین نمایشگاه بین المللی "I Food"در تاریخ 3 الی 6 شهریور ماه سال 1397 در شهر مشهد برگزار می شود.
«بیست و پنجمین نمايشگاه بين المللی صنايع کشاورزی، مواد غذائی، ماشين آلات و صنايع وابسته ايران آگروفود 2018»
نمایشگاه بین المللی محصولات حلال روسیه 6 الی 8 اردیبهشت
نمایشگاه بین المللی حلال اکسپوی روسیه
در مسکو؛ کنفرانس مطبوعاتی با موضوع «حلال در صنعت هتلداری» برگزار شد
دعوت از صنايع غذايي برتر براي شركت رايگان در نمايشگاه هند
فواید هتلهای ویژه مسلمانان چرا \\\"حلال توریسم\\\" پولساز است
نمایشگاه مواد غذایی و ماشین آلات وابسته شیراز 96 بیستمین دوره، در تاریخ 24 الی 27 بهمن ماه 96 برگزار می شود.
خبر نامه
جهت دریافت آخرین اخبار ایمیل خود را
وارد فرمایید:
آموزش
گفتگو
دو شنبه 24 آذر ماه 1393 ساعت 12:40
حلال، نشان برین (قسمت بیست و ششم)
کاربرد شوک بیهوشی قبل از ذبح:
امروزه در کشتارگاه های دام و طیور در جهان از انواع شوک بیهوشی قبل از ذبح استفاده می کنند. علت کاربرد شوک بیهوشی را مرگ آرام و بدون درد حیوان، امنیت کافی برای خدمه کشتار، تسریع در کشتار صنعتی و تولید بیشتر ذکر می کنند.
دو نوع شوک اکنون در این مراکز شایع است. نخست شوک برقی است که توسط میله های مخصوص، مقدار ولتاژ مشخصی از برق را به سر حیوان وارد می آورند که حیوان در بیهوشی فرو می رود و بعد از آن ذابحین عمل قطع اوداج اربعه (چهار رگ حیاتی) را انجام می دهند. به یاد دارم شوک بیهوشی یکی از بحث انگیزترین موضوعات در هنگام تصویب استاندارد جهانی غذای حلال در کمیته کارشناسان کومسک در سازمان همکاری های اسلامی در ترکیه بود. نمایندگان بعضی از کشور ها با شوک مخالف بودند و استدلال آنها این بود که علاوه بر تاثیر کیفی این شوک برقی در پایین آوردن کیفیت گوشت تولیدی، گاهی شوک منجر به مرگ حیوان می شود. ذبح حیوان مرده (میته) شرعی نیست. اما از آنجا که اغلب کشتارگاه های صنعتی در کشورها بر شوک اصرار داشتند سرانجام در استاندارد غذای حلال مقرر شد شوک ها به شرطی قابل قبول شوند که منجر به مرگ حیوان قبل از ذبح نشوند و برای هر نوع حیوان اعم از طیور(مرغ، اردک، بوقلمون و…) و دام (گوسفند، گاو، شتر و بوفالو) متناسب با وزن و جثه او ولتاژ خاصی را تعیین کردند که جدول آن در ضمائم استاندارد آمده است. کلیمیان نیز که برای خود استانداردی به نام “کوشر” دارند، شوک برقی را مجاز نمی دانند و به طریق سنتی دام را ذبح می کنند. اما نوع دیگری از شوک، شوک ضربه مغزی است که در بعضی از کشورها از جمله برزیل معمول است و آن استفاده از تپانچه مخصوصی است که میله ای فلزی را وارد جمجمه حیوان کرده و با ایجاد این حفره حیوان مرگ مغزی شده و سپس بلافاصله به قطع اوداج اربعه می پردازند. این نوع شوک پذیرفته نیست زیرا مرگ حیـوان به این ضربه مغزی منتسب می شود نه قطع رگ های گردن یا به هر دو منتسب می شود که خالی از اشکال نیست.
در بازدیدی که از کشتارگاه های برزیل داشتم با دیدن این شوک به آن اعتراض کرده و در گزارشی موضوع را به نماینده ولی فقیه در جهاد کشاورزی که ناظران ذبح از سوی ایشان به آن کشتارگاه ها اعزام می شوند اطلاع دادم و ایشان نیز پس از بررسی دستور تصحیح دادند که از کم و کیف تصحیح آن رویّه خبری ندارم.
تذکر این نکته را هم مفید می دانم که تحقیقات دوستان دامپزشک ما در دانشگاه های اروپایی از جمله دانمارک، پایین آمدن کیفیت گوشت از نظر علمی بر اثر شوک های برقی را اثبات و باید سیستم های ذبح را طوری طراحی کرد که بی نیاز از شوک های برقی باشد.
دکتر عبدالحسین فخاری
دبیرکل موسسه حلال جهانی
امروزه در کشتارگاه های دام و طیور در جهان از انواع شوک بیهوشی قبل از ذبح استفاده می کنند. علت کاربرد شوک بیهوشی را مرگ آرام و بدون درد حیوان، امنیت کافی برای خدمه کشتار، تسریع در کشتار صنعتی و تولید بیشتر ذکر می کنند.
دو نوع شوک اکنون در این مراکز شایع است. نخست شوک برقی است که توسط میله های مخصوص، مقدار ولتاژ مشخصی از برق را به سر حیوان وارد می آورند که حیوان در بیهوشی فرو می رود و بعد از آن ذابحین عمل قطع اوداج اربعه (چهار رگ حیاتی) را انجام می دهند. به یاد دارم شوک بیهوشی یکی از بحث انگیزترین موضوعات در هنگام تصویب استاندارد جهانی غذای حلال در کمیته کارشناسان کومسک در سازمان همکاری های اسلامی در ترکیه بود. نمایندگان بعضی از کشور ها با شوک مخالف بودند و استدلال آنها این بود که علاوه بر تاثیر کیفی این شوک برقی در پایین آوردن کیفیت گوشت تولیدی، گاهی شوک منجر به مرگ حیوان می شود. ذبح حیوان مرده (میته) شرعی نیست. اما از آنجا که اغلب کشتارگاه های صنعتی در کشورها بر شوک اصرار داشتند سرانجام در استاندارد غذای حلال مقرر شد شوک ها به شرطی قابل قبول شوند که منجر به مرگ حیوان قبل از ذبح نشوند و برای هر نوع حیوان اعم از طیور(مرغ، اردک، بوقلمون و…) و دام (گوسفند، گاو، شتر و بوفالو) متناسب با وزن و جثه او ولتاژ خاصی را تعیین کردند که جدول آن در ضمائم استاندارد آمده است. کلیمیان نیز که برای خود استانداردی به نام “کوشر” دارند، شوک برقی را مجاز نمی دانند و به طریق سنتی دام را ذبح می کنند. اما نوع دیگری از شوک، شوک ضربه مغزی است که در بعضی از کشورها از جمله برزیل معمول است و آن استفاده از تپانچه مخصوصی است که میله ای فلزی را وارد جمجمه حیوان کرده و با ایجاد این حفره حیوان مرگ مغزی شده و سپس بلافاصله به قطع اوداج اربعه می پردازند. این نوع شوک پذیرفته نیست زیرا مرگ حیـوان به این ضربه مغزی منتسب می شود نه قطع رگ های گردن یا به هر دو منتسب می شود که خالی از اشکال نیست.
در بازدیدی که از کشتارگاه های برزیل داشتم با دیدن این شوک به آن اعتراض کرده و در گزارشی موضوع را به نماینده ولی فقیه در جهاد کشاورزی که ناظران ذبح از سوی ایشان به آن کشتارگاه ها اعزام می شوند اطلاع دادم و ایشان نیز پس از بررسی دستور تصحیح دادند که از کم و کیف تصحیح آن رویّه خبری ندارم.
تذکر این نکته را هم مفید می دانم که تحقیقات دوستان دامپزشک ما در دانشگاه های اروپایی از جمله دانمارک، پایین آمدن کیفیت گوشت از نظر علمی بر اثر شوک های برقی را اثبات و باید سیستم های ذبح را طوری طراحی کرد که بی نیاز از شوک های برقی باشد.
دکتر عبدالحسین فخاری
دبیرکل موسسه حلال جهانی
یادداشت
تاریخ و اوقات شرعی
پیوند ها